Je čas regionálních kol o titul Krále výčepních. Únor bude měsícem oblastních kol (17.02.2004 v Plzni a 19.02.2004 v Brně), kde se sejde 60 nejlepších a 01.03.2004 vypukne v Brně boj 22 nejlepších výčepáků o titul krále té naší pivem prosáklé země.
Naštěstí, jak to vypadá, jde opravdu o šikovnost a né o byznys, jako třeba ve sportu. "Král" si odnese 10.000,-Kč, šerpu, diplom a věcné ceny, ale hlavně pocit, že on umí natočit toho nej- pěnivýho fešáka v Čechách.
A co byste pro to museli udělat Vy, abyste se stali králem? Snad jedinou podmínkou je, že musíte vykonávat profesi výčepního v rámci své hlavní pracovní činnosti. No a pak už jenom stačí:
projít regionálním a oblastním kolem až do finále v Brně
natočit 0,3 l světlého ležáka a 0,5 l světlého výčepního
dodržet u toho časový limit
nesmět zasahovat do nastavení výčepního zařízení (toto je nastaveno servisní firmou)
!!! nepropichovat bubliny, neodfoukávat pěnu a nemíchat piva!!!
ale za to Vám může pivko přetéct.
Je možnost zkoušky, pak následují tři pokusy od třetinky (3 minuty) a tři od půlitru (4 minuty). Nejlepší půlitr a třetinku předložíte porotě. Jednoduše jde o to, aby byla správná míra, akorát vysoká pěna (což u mě evokuje otázku, podle čeho asi tak hodnotí pivka v anglii...:o)) a přiměřeně jste se u toho usmívali a chovali.
A jak jsou na tom porotci?
V královském výčepním souboji se hodnotí správná míra a to:
a) přesně na rysce 10 bodů
b) každý dílek pod rysku - 1 bod
c) každý dílek nad rysku - 1 bod
Výška pěny se hodnotí za každý dílek + 2 body.
Technika čepování, kdy plynulý a nepřerušovaný úkon je ohodnocen + 1 bod.
Přerušované čepování a dočepovávání -1 bod.
Porotce dle vlastního uvážení udělí body v rozmezí 0 - 6 bodů ve škále posouzení od velmi špatně, až po velmi pěkně natočeného piva.
Porotce může soutěžícímu udělit bodový bonus za dojem při výčepním úkonu, který může či nemusí bodovat. Velmi dobrý dojem je bodován +1 bod, mimořádně dobrý celkový dojem +2 body.
Bodové srážky za nesprávné postupy jako nedovolený způsob čepování např. propichování bublin, míchání piva, odfoukávání pěny, setřepávání pěny apod. - 5 bodů.
Postavení piva před porotu bez podtácku - 2 body.
Nepředložení piva k hodnocení a za předčasné opuštění soutěžního prostoru - 5 bodů.
Čepování piva po limitu - 10 bodů
Diskvalifikace - se provádí za zásah do výčepního zařízení.
Nezbývá než popřát všem soutěžícím výčepákům dobrou míru a pořádně hustou pěnu. Už se těšíme na nového krále!
Zdena