Citát Měsíce: 
Citát Měsíce
pivní oddělovač

DRUHY PIVA
10.01.2002 00:00 | Hardik | zdraví a pivo

    Ačkoli rozdělení piva na jednotlivé druhy nemá téměř nikde oficiální status, dodržuje se na celém světě zhruba shodné dělení. Některé pivovary dělí piva velmi zevrubně, jako např. německý Kölsch, u něhož je pevně stanoveno jak, a dokonce kde se musí jednotlivé druhy vařit.    Naproti tomu jiní pojmenovávají svá piva, jak se jim zlíbí. České plzeňské se vaří po celém světě a všechna tato piva jsou spodně kvašená a světlá, ale tím často veškerá podobnost s originálem končí. Britové všemu říkají ale a Nizozemci chodí prostě na pivo. Ono vlastně není ani tak důležité, jak pivo klasifikujeme, protože často existuje dokonce uvnitř jednoho druhu značky rozdíl v chuti.
    Rozdělení dává milovníkovi piva v hrubých rysech přece jen určité vodítko, aby si dokázal pivo představit, aniž by ho někdy předtím ochutnal. Objednáte si třeba stout a dostanete silné černé pivo s kouřovými chuťovými nuancemi a malým množstvím oxidu uhličitého. Nebo si objednáte bílé pivo a dostanete lehce natrpklou světlou, trochu zkalenou verzi pivního moku – a tak by se dalo pokračovat.
    Hrubé rozdělení vyskytujících se typů piva můžeme udělat podle druhu kvašení, ale i toto rozdělení zůstane velice subjektivní záležitostí. Ten, kdo pivu dává, nebo nedává určitý styl a zařazuje ho, je koneckonců sládek, ale zážitek z piva je nakonec důležitější než kolonka, do níž pivo zařadíme.

Svrchně kvašená piva:
    Ale ( pale / mild / bitter / old ale / brown ale / barley wine / IPA), Porter, Stout (dry / sweet / milk / oatmel / imperial), Kölsch, Speciální (trapista / klášterní / červená / bieres de Garde / sezónní pivo / Vlámské hnědé), Pšeničná piva (blanche / weizen / weisse)

Spodně kvašená piva:
    Ležáky (pils / dortmunder / malt / liquor), Vienna, Märzen / Oktoberfestbier, Munich, dunkel, bock, dopple bock, kouřové pivo, černé pivo

Spontálně kvašená piva:
    Lambiek, geuze, faro, kriek


Ale
    Je souborný název pro svrchně kvašená piva vařená v britském stylu. Barva je většinou jantarová, chuť většinou hořká až nasládlá, není ale vyloučena i chuť nakyslá. Většina piv ale je poměrně plná a ovocná.

Alt
    Je pivo, které v Německu přežilo příklon ke spodně kvašenému pivu, proto také tento název (alt = starý). Tato piva jsou svrchně kvašená a musí projít tři až osm týdnů studeným zráním. Barva dosti tmavá, bronzová. Jemné, lehce nahořklé pivo.

    Amber
Je modernější označení pro ale, a zdůrazňuje se u něho především barva. Piva s tímto přívlastkem se objevují jednak jako belgická speciální piva, jednak jako americká piva ale.

Belgické pivo ale
    Je obdobou anglického, je však o trochu víc kořeněné a je živější. Tímto termínem se pojmenovávají piva jantarové barvy, svrchně kvašená a nižším obsahem alkoholu.

Bílé pivo
    Je totéž jako pšeničné pivo. Lehce natrpklá chuť světlé barvy s mírným zákalem.

Bok
    Piva bok nebo také dubbelbok jsou spodně kvašená piva mající poněkud vyšší podíl alkoholu a charakteristickou sladovou sladkost.

Dortmunder
    Odlišuje se od pilsneru trochu plnější barvou, menším podílem chmele a o trochu jemnější a plnější chutí.

Duvel
    Typickým belgickým pivem je duvel ( vlámský čert, ďábel, rohatej ) označované jako těžké světlé belgické pivo. Je svrchně kvašené, silně alkoholické a ráznou chmelovou hořkostí.

Faro
    Zjednodušeně řečeno = lambiek ( spontánně kvašené pivo ), do něhož byl přidán cukr, aby nakyslé pivo přisladil.

Geuze
    Smícháme-li starý a mladý lambiek, vznikne směs, která se dále vyvíjí se sladkokyselé pivo, jež je živější než lambiek sám.

Ječné víno
    Tento termín se používá pro velmi silné svrchně kvašené pivo s barvou od světlé až tmavou.

Kölsch
    Je svrchně kvašené s pevnou linií. Je to světlé pivo, lehké a jemné se silným obsahem CO2.

Kouřové pivo
    Jsou piva,jejichž slad se suší nad kouřem ze dřeva nebo rašeliny.Mohou to být piva jak svrchně, tak spodně kvašená. Vždy je charakteristická kouřová chuť.

Lambiek
    Je pivo spontánně kvašené. Obsahuje málo alkoholu a ve své holé podobě má málo příznivců. Většinou se sladí nebo obohacuje ovocem.

Ovocné pivo
    Většinou piva belgická s přídavkem určitého množství ovoce. Nejčastěji černá třešeň a maliny, ale i jablka, banány nebo borůvky.

Pilsener
    Je původně pivo z Plzně. Je vždy světlé spodně kvašené s výraznou chmelovou hořkostí a lehkou sladovostí.

Pšeničné pivo
    Vaří se z nesladované pšenice, bylinek, koření a pomerančové kůry. Je zakalené s lehce nakyslou a kořeněnou chutí.

Skotské pivo typu ale
    Bývá plné a zakulacené pivo většinou dosti tmavé, sladké a se sladovou praženou příchutí.

Speciální pivo
    Mnoho belgických piv z malých pivovarů nelze zcela zařadit k určitému typu. Spadají pod belgická piva typu ale,avšak vzájemně se od sebe nesmírně odlišují.

Stout
    Musí dělat čest svému jménu a musí být silné. Má tmavě černou barvu a příchuť spáleného sladu. Vždy má hustou krémovou pěnu.

Trapista
    Na světě je jen 6 firem, které mohou své pivo takto nazvat. Je to pivo svrchně kvašené blížící se k belgickým pivům typu ale a ječným vínům.

Vlámské hnědé pivo
    Svrchně kvašené pivo je belgickou specialitou. Pivo červenohnědé barvy má za sebou zrání jeden rok nebo více a řeže se pak s mladým pivem, má lehce sladkokyselou chuť.

Tisk stránkypivní řádka

Diskuse
počet komentářů: 0


přidej komentář k článku... pivní řádka

Zdena a pivo - hlavní stránka pivní oddělovač

pivní oddělovač
  pivo a život Zvolit pivní sekci pivo a život. Jo !
  vybrali jsme z tisku Zvolit pivní sekci vybrali jsme z tisku. Jo !
  novinky ze světa piva Zvolit pivní sekci novinky ze světa piva. Jo !
  věda a pivo Zvolit pivní sekci věda a pivo. Jo !
  kam na akci Zvolit pivní sekci kam na akci. Jo !
  humor a pivo Zvolit pivní sekci humor a pivo. Jo !
  recenze hospod Zvolit pivní sekci recenze hospod. Jo !
  recepty a pivo Zvolit pivní sekci recepty a pivo. Jo !
  okénko abstinenta Zvolit pivní sekci okénko abstinenta. Jo !
  na stažení Zvolit pivní sekci na stažení. Jo !
pivní oddělovač

prohledej zdenu a pivo
   

pivní oddělovač

Top 10 nejčtenějších článků
1 DRUHY PIVA
2 4 ZÁKLADNÍ HOSPODSKÉ POLOHY
3 DOMÁCÍ ČERNÉ PIVO
4 VÝROBA PIVA A ŘEMESLA
5 PANÁK PRDELÍ ANEB CHLASTÁNÍ SPODEM
6 JAKÉ TYPY MUŽŮ MŮŽETE POTKAT NA WC
7 CO PÍT, POKUD NELZE PÍT
8 ZDENA A PIVO
9 OPILÝ KUŘECÍ LÁJOŠ
10 VAROVÁNÍ LÉKAŘSKÉ ASOCIACE
pivní oddělovač
  majlík na redakci Zvolit mail na redakci. Jo !
  redakce 
  rss 
pivní oddělovač

Čurdovi naměřili vloni 8 promile a to byl ještě schopen řídit fekálni vůz, i když né úplně bez nehody...:o) Čurda tomu nevěří a argumentuje "To bych musel bejt mrtvej" avšak policisté oponují: "Přístroj Dräger byl naprosto v pořádku". Teď babo raď, měl Čurda rekordních 8 promile? Co myslíte?
věřím tomu, že je tam Čurda měl (82)59,85%
souhlasím s Čurdou, že by musel bejt mrtvej (40)29,20%
nevím, ale vyzkouším to (10)7,30%
jde to, už to mám vyzkoušený (5)3,65%
Celkem odpovědí:137
  proběhlé ankety
pivní oddělovač
 Tady nam můžete zanechat nějaký vzkaz, stejně to nebudeme brát vážně ... Vaše redakce
Text zprávy:
Přezdívka nebo e-mail:
pivní oddělovač
 Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
E-mail:

pivní oddělovač
www.poinza.com Počítače, Internet, Zábava
www.pivnibratri.com
BeerDreams - všetko o pive
pivní oddělovač