Citát Měsíce: 
Citát Měsíce
pivní oddělovač

VÝROBA PIVA A ŘEMESLA
24.01.2002 00:00 | Tup | zdraví a pivo

    Výroba piva, která je složitým chemickým procesem, byla odpradávna založena pouze na zkušenosti sladovníků a pivovarníků, jejichž znalosti ovlivňovali kvalitu tohoto nápoje.

    Výroba piva, která je složitým chemickým procesem, byla odpradávna založena pouze na zkušenosti sladovníků a pivovarníků, jejichž znalosti ovlivňovali kvalitu tohoto nápoje.
    Tyto dvě základní profese v pivovarnictví se začaly od počátku 15. století sdružovat a brzy splynuly do jednoho sladovnického cechu. Jeho znak tvořily dvě zkřížené limpy - hřebla na obracení sladu (vidrování) a naběračka - šoufek na protahování kvasnic v kvasné kádi. Znak se používal od středověku a objevuje se na listinách, pečetích, praporech a cechovních truhlách po celá staletí a ještě dnes je součástí značek mnoha pivovarů.

    Patronem sladovnického cechu se stal nejznámější český světec sv. Václav. Kromě něho uznávali pivovarníci za patrona i krále Gambrina - vévodu brabantského Jana I. (1251 - 1294), který byl podle pověsti prvním pivovarníkem. Slovo vzniklo zkomolením slov Jan Primus. Ochráncem českých sladovníků se také stal pohádkový král Ječmínek, zobrazovaný s korunou a žezlem z ječných klasů.

    Na výrobě piva se podílela tato řemesla a profese:

Sladovník - vyráběl slad z ječmene nebo pšenice. Obilí se vyložilo na humna, nakropilo a začalo klíčit. Při kropení se muselo dávat pozor, aby zrno neplesnivělo. Sládek poznal podle barvy sladu, kdy má dílo dokončit. Klíčení se pak zastavovalo sušením. Tato práce vyžadovala značnou zkušenost, protože kvalita sladu byla vždycky základním činitelem, který ovlivňoval chuť piva.

Šrotýř - dopravoval vyrobený slad v pytlích ze sladoven do pivovaru a rozvážel mladinu z pivovarů do domů měšťanů.

Sladomel - mlynář, který podle potřeby rozemílal i vyrobený slad.

Pivovarník - vařil slad a chmel na mladinu. Slad rozemletý na šrot míchal v kádi s vodou. Získaný extrakt - sladina - se pak vařil v kotli s chmelem na mladinu.

Sklepník - dohlížel na kvašení piva v kvasných kádích a na jeho zrání v ležáckých sudech a přečerpával je z ležáckých sudů do menších transportních nádob.

Bednář - nejstarší zmínka o bednářích pochází v našich zemích z 15. století, kdy se také začaly ustavovat první cechy. Bednáři zhotovovali menší nádoby, štoudve, vany, štandlíky a škopky z měkkého dřeva. Výrobky se stahovaly dřevěnými obručemi.

Bečvář - vyráběl ležácké a transportní sudy z tvrdého dřeva (převážně z dubu, ale také z buku, javoru a jasanu), které byly stahovány kovovými obručemi. Polotovary na sudy se nechaly dva až tři roky vysychat a takto připravený materiál se přitesal podle šablony - modly. Jednotlivé díly - dužiny, se po ohoblování složily do obruče, napařily, provazem stáhly do potřebného tvaru a zajistily dalšími obručemi. Pak se vsadilo dno a čelo a vnitřek sudu se vysmolil roztavenou smolou. Od 17. století bednářské a bečvářské řemeslo postupně splynulo do cechu bednářů, který měl ve znaku stojící sud s kružítkem.

Forman - rozvážel pivo na vozech z pivovarů do hospod.

Šenkýř - ošetřoval a čepoval pivo v hospodě. Šenkýř načepoval ve sklepě velkou konev piva, ze které pak rozléval nápoj do menších nádob jednotlivým hostům. Čepovací zařízení na přelomu 18. a 19. století již tvořila dřevěná stolice umístěná přímo v hospodě a doplněná o polici na nádoby.

    Nejvýše ceněno bylo řemeslo sladovníka, jehož odpovědnost za kvalitu vyráběného piva byla rozhodující a členové tohoto cechu patřili vždy k vážené skupině měšťanů.

Zdroj: Pivovarské muzeum v PlzniTisk stránkypivní řádka

Diskuse
počet komentářů: 1

Jirka Toman 31.07.2006 08:01:30 :



přidej komentář k článku... pivní řádka

Zdena a pivo - hlavní stránka pivní oddělovač

pivní oddělovač
  pivo a život Zvolit pivní sekci pivo a život. Jo !
  vybrali jsme z tisku Zvolit pivní sekci vybrali jsme z tisku. Jo !
  novinky ze světa piva Zvolit pivní sekci novinky ze světa piva. Jo !
  věda a pivo Zvolit pivní sekci věda a pivo. Jo !
  kam na akci Zvolit pivní sekci kam na akci. Jo !
  humor a pivo Zvolit pivní sekci humor a pivo. Jo !
  recenze hospod Zvolit pivní sekci recenze hospod. Jo !
  recepty a pivo Zvolit pivní sekci recepty a pivo. Jo !
  okénko abstinenta Zvolit pivní sekci okénko abstinenta. Jo !
  na stažení Zvolit pivní sekci na stažení. Jo !
pivní oddělovač

prohledej zdenu a pivo
   

pivní oddělovač

Top 10 nejčtenějších článků
1 DRUHY PIVA
2 4 ZÁKLADNÍ HOSPODSKÉ POLOHY
3 DOMÁCÍ ČERNÉ PIVO
4 VÝROBA PIVA A ŘEMESLA
5 PANÁK PRDELÍ ANEB CHLASTÁNÍ SPODEM
6 JAKÉ TYPY MUŽŮ MŮŽETE POTKAT NA WC
7 CO PÍT, POKUD NELZE PÍT
8 ZDENA A PIVO
9 OPILÝ KUŘECÍ LÁJOŠ
10 VAROVÁNÍ LÉKAŘSKÉ ASOCIACE
pivní oddělovač
  majlík na redakci Zvolit mail na redakci. Jo !
  redakce 
  rss 
pivní oddělovač

Čurdovi naměřili vloni 8 promile a to byl ještě schopen řídit fekálni vůz, i když né úplně bez nehody...:o) Čurda tomu nevěří a argumentuje "To bych musel bejt mrtvej" avšak policisté oponují: "Přístroj Dräger byl naprosto v pořádku". Teď babo raď, měl Čurda rekordních 8 promile? Co myslíte?
věřím tomu, že je tam Čurda měl (82)59,85%
souhlasím s Čurdou, že by musel bejt mrtvej (40)29,20%
nevím, ale vyzkouším to (10)7,30%
jde to, už to mám vyzkoušený (5)3,65%
Celkem odpovědí:137
  proběhlé ankety
pivní oddělovač
 Tady nam můžete zanechat nějaký vzkaz, stejně to nebudeme brát vážně ... Vaše redakce
Text zprávy:
Přezdívka nebo e-mail:
pivní oddělovač
 Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
E-mail:

pivní oddělovač
www.poinza.com Počítače, Internet, Zábava
www.pivnibratri.com
BeerDreams - všetko o pive
pivní oddělovač