Citát Měsíce: 
Citát Měsíce
pivní oddělovač

PIVOVICE
30.01.2007 10:34 | Xenog | vybrali jsme z tisku

Ovoce je málo, slivovice bude z piva

Zatím je to často jen originální dárek obchodním partnerům. Ale přesto se stále víc prosazuje na trhu: pivovice.

Potvrzuje to mimo jiné předseda Unie destilátorů ČR Václav Šitner.

"Je to tradiční a specifický tuzemský výrobek, kromě naší země je běžný jen v Německu, i proto, že je tam hodně minipivovarů, které pivovici nabízejí jako doplněk svého sortimentu," konstatuje Šitner.

K výrobě pivovice se využívá mimo jiné i piva, u něhož prošla doba záruky. Pít už se podle norem nesmí, pálit ano.

Zájem stoupá

"Podniky, které pivní pálenky produkují, je většinou dodávají v dárkovém balení buď svým obchodním partnerům, nebo pro partnery svých partnerů. Objem této produkce je zanedbatelný, od jednoho výrobce se pohybuje ve stovkách litrů. Zájem o tyto pálenky ale neustále stoupá," říká šéf unie destilátorů.

Pivovice je zhruba o pětinu dražší než klasické ovocné pálenky. Za poměrně vysokou cenou, pohybující se pod hranicí 300 korun za půllitrovou lahev, stojí přitom zejména poplatky za dvakrát zdaněný líh, byť ve vstupní surovině pivu je jej jen několik procent.

"Mimochodem, naše legislativa přepalování piva vůbec neřeší," poznamenává Šitner. Pivní pálenky se přitom podle jeho slov vyrábějí ve většině českých i moravských regionů.

"Někteří lidé totiž pivovici doslova propadnou," tvrdí například Jaroslav Ledajaks, šéf jihočeského Lihovaru Poněšice, který s výrobou pivovice začal v loňském roce.

Nápad? Loňská neúroda

Na myšlenku destilovat pivo jej přitom přivedl loňský nedostatek ovoce, ze kterého se většinou pálenky vyrábějí. V letošním roce přitom již lihovar zpracoval na pivní pálenku více než 20 000 litrů piva.

"Hlavními odběrateli jsou firmy z pivovarského prostředí," konstatuje Ledajaks. Oproti loňsku se podle jeho slov zvýšil zájem v řádu desítek procent.

Optimální surovinou je podle Ledajakse vícestupňové pivo, například desítka se příliš nehodí. "Pivovice proto vyrábíme od jedenáctistupňového piva výše, dělali jsme jí ale také třeba z jednadvacetistupňového. Pokud se pivovice vyrábí z dvanáctky, je k výrobě litru padesátiprocentní pivní pálenky zapotřebí zhruba deseti litrů piva. Konečným výsledkem je v podstatě obilní destilát, ve kterém je cítit chmel a pro někoho to může být velmi lahodný nápoj," říká Ledajaks.

Pálí se i banány

Netradičních destilátů je přitom na našem trhu čím dál tím více. "V podstatě lze použít jakoukoli surovinu, která obsahuje cukr," poznamenává Ledajaks. Poněšický lihovar tak experimentuje i s dalšími produkty, v jeho nabídce najdeme třeba mrkvovici nebo rybízovici. Specifické ovocné destiláty si může prakticky každý objednat v certifikovaných pěstitelských pálenicích. Podle Šitnera je to zcela obvyklé. "Vypálit je možné cokoli, co lidé přinesou, třeba melouny, ananas nebo banány," potvrzuje Šitner.

Petr Havel, spolupracovník Aktuálně.cz

Tisk stránkypivní řádka

Diskuse
počet komentářů: 0


přidej komentář k článku... pivní řádka

Zdena a pivo - hlavní stránka pivní oddělovač

pivní oddělovač
  pivo a život Zvolit pivní sekci pivo a život. Jo !
  vybrali jsme z tisku Zvolit pivní sekci vybrali jsme z tisku. Jo !
  novinky ze světa piva Zvolit pivní sekci novinky ze světa piva. Jo !
  věda a pivo Zvolit pivní sekci věda a pivo. Jo !
  kam na akci Zvolit pivní sekci kam na akci. Jo !
  humor a pivo Zvolit pivní sekci humor a pivo. Jo !
  recenze hospod Zvolit pivní sekci recenze hospod. Jo !
  recepty a pivo Zvolit pivní sekci recepty a pivo. Jo !
  okénko abstinenta Zvolit pivní sekci okénko abstinenta. Jo !
  na stažení Zvolit pivní sekci na stažení. Jo !
pivní oddělovač

prohledej zdenu a pivo
   

pivní oddělovač

Top 10 nejčtenějších článků
1 DRUHY PIVA
2 4 ZÁKLADNÍ HOSPODSKÉ POLOHY
3 DOMÁCÍ ČERNÉ PIVO
4 VÝROBA PIVA A ŘEMESLA
5 PANÁK PRDELÍ ANEB CHLASTÁNÍ SPODEM
6 JAKÉ TYPY MUŽŮ MŮŽETE POTKAT NA WC
7 CO PÍT, POKUD NELZE PÍT
8 ZDENA A PIVO
9 OPILÝ KUŘECÍ LÁJOŠ
10 VAROVÁNÍ LÉKAŘSKÉ ASOCIACE
pivní oddělovač
  majlík na redakci Zvolit mail na redakci. Jo !
  redakce 
  rss 
pivní oddělovač

Čurdovi naměřili vloni 8 promile a to byl ještě schopen řídit fekálni vůz, i když né úplně bez nehody...:o) Čurda tomu nevěří a argumentuje "To bych musel bejt mrtvej" avšak policisté oponují: "Přístroj Dräger byl naprosto v pořádku". Teď babo raď, měl Čurda rekordních 8 promile? Co myslíte?
věřím tomu, že je tam Čurda měl (82)59,85%
souhlasím s Čurdou, že by musel bejt mrtvej (40)29,20%
nevím, ale vyzkouším to (10)7,30%
jde to, už to mám vyzkoušený (5)3,65%
Celkem odpovědí:137
  proběhlé ankety
pivní oddělovač
 Tady nam můžete zanechat nějaký vzkaz, stejně to nebudeme brát vážně ... Vaše redakce
Text zprávy:
Přezdívka nebo e-mail:
pivní oddělovač
 Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
E-mail:

pivní oddělovač
www.poinza.com Počítače, Internet, Zábava
www.pivnibratri.com
BeerDreams - všetko o pive
pivní oddělovač