Citát Měsíce: 
Citát Měsíce
pivní oddělovač

STUPŇOVITOST PIVA - POVĚRY A PŘEDSUDKY
02.11.2005 00:00 | Zdena | vybrali jsme z tisku

Patří již k české pivní kultuře rozlišovat čepovaná i lahvová piva podle stupňovitosti. I když se v poslední době kvůli našemu hurá-evropanství tyto esenciální údaje z etiket vytrácejí, zapálení pivaři i jejich široké okolí stále pijí "desítku" nebo "dvanáctku".

Patří již k české pivní kultuře rozlišovat čepovaná i lahvová piva podle stupňovitosti. I když se v poslední době kvůli našemu hurá-evropanství tyto esenciální údaje z etiket vytrácejí, zapálení pivaři i jejich široké okolí stále pijí "desítku" nebo "dvanáctku".

Dnes už snad málokterý, byť špatně vzdělaný či velice příležitostný konzument netvrdí, že se jedná o procento alkoholu. Stěží si lze představit, že host restaurace po vypití cca pěti pulitrů středně silného bílého vína opouští lokál bez asistence pracovníků záchranné služby, kteří jej s divokou houkačkou převážejí na nejbližší dialyzační stanici.

Kdysi jsem dokonce vyslechl vysvětlení jakéhosi ekonomického inženýra, že toto číslo vyjadřuje stupeň úhlu světelného paprsku procházejícího pivem. Tuto obskurní teorii byl onen vědátor schopen doložit vlastnoručně vyrobeným grafem a číselným vzorcem.

Běžné pivo má samozřejmě alkoholu mnohem méně nežli 10 nebo dokonce 12%. Výše zmíněný číselný údaj vychází z tzv. Ballingovy stupnice, která se během doby zpřesnila na tzv. stupnici Plato, používající desetinná čísla. Je to procento surového sladu, které se dostane do roztoku (sladiny) při rmutování ať už infuzní, nebo u nás rozšířenější dekokční metodou. Je-li sladový roztok řidší, jedná se ve finální fázi o pivo 8° či 10°, při vyšších hustotách vzniká klasická 12°, ale i 13°, 14°, 16°, 20° atd.. V této prvé fázi ještě nevzniká alkohol, ale pouze živná půda pro následné kvašení (po vaření sladiny s chmelelm) pomocí speciálně šlechtěných pivních kvasnic.

Ačkoliv oficiálně neexistuje exaktní a závazná tabulka závislosti stupňovitosti na obsahu alkoholu, obecně typická dvanáctka mívá zhruba kolem 5% alkoholu. Důležitá je prokvašenost piva - např. desítka z někdejšího slušovického pivovaru měla 4% alkoholu, takřka stejné číslo uvádí pivovar v Hlučíně u své dvanáctky.

Kuriózním extrémem je dánský speciál Hvid Öl (bílé pivo), jenž má při solidní stupňovitosti 11 až 14° díky nízkému prokvašení pouze 1,5 - 1,7% alkoholu.

V konzervativní Anglii se k vyjádření "hustoty" piva stále ještě používá starý systém čtyřmístných čísel. Převod těchto na prvý pohled zcestných numer lze přepočítat na stupně Ballinga či Plato prostým vydělením posledního dvojčíslí čtyřmi (1044 je zhruba naše 11°, 1056 14° atd.).

Další pověra o českém pivu vznikla v 90. letech 20. století. Neinformovaní spotřebitelé začali tvrdit, že po sametové revoluci a hlubokých společenských změnách se u nás začalo vyrábět pivo silnější. Jejich teorii zdánlivě potvrzovaly údaje na pivních etiketách, kdy měla dvanáctka - na rozdíl od dvanáctky "předrevoluční" s číslem min. 3,1% oficiálně odkolo 5% alkoholu. I zde je vysvětlení prosté. Ještě v osmdesátých letech se u nás množství alkoholu v pivu uvádělo v tzv. váhových jednotkách, zatímco dnes se používají jednotky objemové, které jsou čitelnější a přesnější (3,2% váhové jsou asi 4% objemové jednotky). Nemá to naštěstí nic společného s politikou, je to jen jakýsi praktický simplifikační a zdravě unifikační akt pro snadnější srozumitelnost a komunikaci. Tak se v prosinci 1970 vzdali tradice světící Britové své složitě členěné měny (1 libra - 12 šilinků, 1 šilink - 20 pencí) ve prospěch desetinné soustavy.

Přes všechny předsudky a pověry i přes nejrůznější terminologické změny by české pivo mělo zůstat dobré a my - jeho milovníci - bychom stále měli mít možnost dát si někde kvalitní "dvanáctku".

Z knihy Pivařský labyrint světa a ráj srdce od Martina Jaroška
Tisk stránkypivní řádka

Diskuse
počet komentářů: 0


Přidání kometáře ke článku

Jméno / Nick:
Email:
Komentář:

pivní řádka

Zdena a pivo - hlavní stránka pivní oddělovač

pivní oddělovač
  pivo a život Zvolit pivní sekci pivo a život. Jo !
  vybrali jsme z tisku Zvolit pivní sekci vybrali jsme z tisku. Jo !
  novinky ze světa piva Zvolit pivní sekci novinky ze světa piva. Jo !
  věda a pivo Zvolit pivní sekci věda a pivo. Jo !
  kam na akci Zvolit pivní sekci kam na akci. Jo !
  humor a pivo Zvolit pivní sekci humor a pivo. Jo !
  recenze hospod Zvolit pivní sekci recenze hospod. Jo !
  recepty a pivo Zvolit pivní sekci recepty a pivo. Jo !
  okénko abstinenta Zvolit pivní sekci okénko abstinenta. Jo !
  na stažení Zvolit pivní sekci na stažení. Jo !
pivní oddělovač

prohledej zdenu a pivo
   

pivní oddělovač

Top 10 nejčtenějších článků
1 DRUHY PIVA
2 4 ZÁKLADNÍ HOSPODSKÉ POLOHY
3 DOMÁCÍ ČERNÉ PIVO
4 VÝROBA PIVA A ŘEMESLA
5 PANÁK PRDELÍ ANEB CHLASTÁNÍ SPODEM
6 JAKÉ TYPY MUŽŮ MŮŽETE POTKAT NA WC
7 CO PÍT, POKUD NELZE PÍT
8 ZDENA A PIVO
9 OPILÝ KUŘECÍ LÁJOŠ
10 VAROVÁNÍ LÉKAŘSKÉ ASOCIACE
pivní oddělovač
  majlík na redakci Zvolit mail na redakci. Jo !
  redakce 
  rss 
pivní oddělovač

Čurdovi naměřili vloni 8 promile a to byl ještě schopen řídit fekálni vůz, i když né úplně bez nehody...:o) Čurda tomu nevěří a argumentuje "To bych musel bejt mrtvej" avšak policisté oponují: "Přístroj Dräger byl naprosto v pořádku". Teď babo raď, měl Čurda rekordních 8 promile? Co myslíte?
věřím tomu, že je tam Čurda měl (82)59,85%
souhlasím s Čurdou, že by musel bejt mrtvej (40)29,20%
nevím, ale vyzkouším to (10)7,30%
jde to, už to mám vyzkoušený (5)3,65%
Celkem odpovědí:137
  proběhlé ankety
pivní oddělovač
 Tady nam můžete zanechat nějaký vzkaz, stejně to nebudeme brát vážně ... Vaše redakce
Text zprávy:
Přezdívka nebo e-mail:
pivní oddělovač
 Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
E-mail:

pivní oddělovač
www.poinza.com Počítače, Internet, Zábava
www.pivnibratri.com
BeerDreams - všetko o pive
pivní oddělovač